Články se štítkem: ceny potravin

SMUTNÝ PRŮZKUM: ČEŠI JEDÍ NEJHŮŘ V CELÉ UNII

19.05.2022 | Knedlík se zelím a vepřové, svíčková omáčka, guláš. Když jdou Češi do restaurace na oběd, volí tučnější jídla mnohem častěji než lidé v dalších evropských zemích. Potvrzují to čerstvá data z velkého srovnávacího průzkumu o stravovacích návycích FOOD, který iniciovala Evropská unie

HROZBA HLADOMORU: ORWELLOVSKÁ UTOPIE, NEBO BLÍZKÁ BUDOUCNOST?

19.05.2022 | Kvůli ruské invazi na Ukrajinu hrozí světu největší hladomor od druhé světové války. Dnes to na tiskové konferenci na úvod dvoudenního zasedání ministrů pro rozvoj ze zemí skupiny velkých světových ekonomik G7 prohlásila německá ministryně Svenja Schulzeová. Řekla, že je proto nezbytné vytvořit mezinárodní alianci pro potravinovou bezpečnost.

LEVNĚ, KVALITNĚ A BEZ PLÝTVÁNÍ! JAK JÍST V DOBĚ VYSOKÝCH CEN?

13.05.2022 | Zdravý nebo spíše racionální jídelníček je základ, bez kterého se neobejdete. Jak ho ale správně sestavit a přizpůsobit mu i nákupy, abyste neplýtvali jídlem a penězi? Přinášíme pár základních tipů.

MOŽNÁ OPATŘENÍ PROTI RŮSTU CEN: BĚH NA DLOUHOU TRAŤ

13.05.2022 | Sněmovna dnes neumožnila širší debatu o možných opatřeních proti růstu cen potravin. Zamítla návrh programu mimořádné schůze svolané z podnětu opozice, která chtěla slyšet, jak bude vláda situaci řešit. Před hlasováním mluvila jen pětice řečníků z hnutí ANO a z SPD s přednostním právem.

ZASTAVÍ KOMPENZACE PRO PODNIKY RŮST CEN?

13.05.2022 | V boji proti růstu cen potravin by mohly pomoci kompenzace vysokých cen energií zemědělcům a potravinářům v rámci tzv. krizového rámce EU, který to umožňuje. Novinářům to dnes řekla předsedkyně Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Komora také vítá snahu o odložení některých částí legislativy Green Dealu například v používání hnojiv a pesticidů.

PREZIDENTKA PK ČR: URČITÉ SKUPINY LIDÍ NEBUDOU MÍT NA PODZIM ANI NA ZÁKLADNÍ POTRAVINY

12.05.2022 | Prezidentka Potravinářské komory ČR, Dana Večeřová, vyjádřila své obavy o budoucnost. Růst cen potravin a inflace bude mít nejspíš fatální následky pro samoživitelky, seniory a sociálně slabé skupiny obyvatel!

MEKKA GASTRONOMIE MĚNÍ STRAVOVACÍ NÁVYKY! FRANCOUZE SŽÍRAJÍ CENY

09.05.2022 | S rostoucími cenami potravin v regálech obchodů se mění spotřebitelské návyky Francouzů. Inflace je nejvyšší za posledních 14 let a téměř polovina obyvatel země proslavené svou gastronomií a módou plánuje utrácet méně. Nejznatelnější je propad u potravin v biokvalitě, ale přestaly se prodávat například i zubní kartáčky, uvádí server BFM TV.

LEVNÉ KAMPANĚ JAKO CESTA PROTI PLÝTVÁNÍ? VÝZKUM, KTERÝ MLUVÍ ZA VŠE

02.05.2022 | I finančně nenáročné kampaně mohou vést ke snížení plýtvání potravinami. Lidé reagují na letáky, edukativní příspěvky na sociálních sítích, nálepky na popelnicích, čtou jednoduché informační brožurky. Naopak efekt dražších kampaní se v krátkodobém horizontu nedostavil.

STRAVA BUDOUCNOSTI? MÉNĚ MASA (MJ. KVŮLI PENĚZŮM)

25.04.2022 | Desetina Čechů preferuje stravu s omezením či vyloučením masa a čtvrtina plánuje konzumovat více rostlinných produktů a méně masa a živočišných produktů. Pro téměř tři čtvrtiny lidí jsou však vegetariánské a veganské alternativy dražší než klasické produkty a nepovažují je za zdravější než masové výrobky. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos a Asociace společenské odpovědnosti.

KONEC VYSOKÝM MARŽÍM? ČESKO VOLÁ PO NOVELE ZÁKONA

22.04.2022 | Velkou rozkolísanost cen vyřeší zákon o cenách, který by například limitoval slevové akce. Řekl to ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) po dnešním jednání se zástupci zemědělců, potravinářů a obchodníků. Schůzka se konala poté, co ministr ve středu oznámil, že antimonopolní úřad (ÚOHS) začal minulý týden monitorovat ceny másla, vepřového a kuřecího masa a pečiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.